آسیب شناسی جلسات قرآن کریم، نقاط قوت و ضعف از دیدگاه استاد مهدی حسنی

  • 7 January 2023

مهدی حسنی، حافظ بین‌المللی قرآن درباره مؤلفه‌های یک جلسه قرآنی استاندارد اظهار کرد: از جمله مؤلفه‌های یک جلسه قرآنی استاندارد می‌توان به نظم جلسه اشاره کرد، چه این جلسات در مساجد برگزار شود و چه به‌صورت سیار و خانگی، هر کدام از نوع برگزاری جلسات اهمیت خود را دارد.

وی تصریح کرد: یکی از موارد مهم در برگزاری جلسات قرآن این است که معنامحور باشد، بر این اساس یک جلسه قرآن مطلوب جلسه‌ای است که فقط خواندن و نمایش نباشد، بلکه استاد جلسه به مباحث‌ آموزشی نیز اهتمام ورزد و علاوه بر تلاوت‌های خوب و لذت‌های سمعی که از قرائت قرآن برای مستمعان حاصل می‌شود نکات آموزش تجوید، صوت، لحن و نکات مرتبط با قرائت تدریس شود.

این مقری قرآن درباره نحوه آموزش در جلسات قرآنی بیان کرد: البته این آموزش باید با رعایت سطح مستمعین صورت گیرد، همچنین تبیین نکات اخلاقی و تربیتی از بطن قرآن توسط سخنران و یا استاد جلسه لحاظ شود.

حسنی با اشاره به اینکه قرآن و عترت نباید از هم جدا باشند گفت: ذکر فضائل اهل بیت می‌تواند به استانداردسازی یک جلسه قرآنی مطلوب کمک کند، از طرفی بالا بودن سطح علمی، عملی و اخلاقی استاد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، همچنین باید قرائت‌محوری در کنار تلاوت صورت گیرد و اینکه اولویت با برگزاری جلسات خانگی یا مسجدی است باید گفت برگزاری هر دو خوب است و هر یک مزایای خود را دارد.

وی ادامه داد: قرآن باید در مساجد خوانده شود و نباید آنجا را از تلاوت قرآن خالی گذاشت، از طرفی باید پای جوانان به مساجد باز شود و این به آن معنا نیست که جلسات قرآن خانگی تعطیل شود، بلکه هر کدام تأثیرات مثبت خود را دارد.

حسنی درباره مزایای برگزاری جلسات خانگی اظهار کرد: معمولاً جلسات خانگی، میزبان اقوام و همسایگان بوده و این خوب است، زیرا پای افراد بسیاری که با عرصه قرآن آشنایی ندارند و یا آشنایی کم دارند به این محافل باز می‌شود.

جلسات قرآن در مساجد بی‌رمق است

این حافظ بین‌المللی قرآن افزود: اما آنچه اهمیت دارد این است که جلسات مسجدی باید پررونق شود، زیرا مشاهده می‌کنیم تعدادی از مساجد هستند که فقط موقع نماز باز بوده و خبری از جلسه قرآن در آنجا نیست که باید چراغ قرآن در این مساجد روشن شود، لذا بهتر است اساتید قرآن در مساجد محل خود جلسات قرآن را برگزار کنند.

وی تصریح کرد: هر چند برگزاری هر دو نوع جلسه مورد تأکید است، اما اولویت برگزاری جلسات مسجدی بیشتر است، ضمن اینکه نباید در این میان از جلسات خانگی غافل بود و ضرورت دارد  این فرهنگ باب شود و در هر مسجد یک جلسه قرآن با حضور استادی ماهر و عالم برگزار شود تا از جوانان و نوجوانان آن محل شاگردانی قرآنی تربیت شوند.

حسنی درباره ضرورت برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه اساتید بیان کرد: اساتید در هر سطح علمی که باشند باز هم بی‌نیاز از آموزش نیستند و در واقع استاد بودن به معنی بی‌نیاز بودن نیست، از این‌رو برگزاری جلسات ماهانه برای ارتقای سطح علمی و توانمندسازی اساتید می‌تواند مؤثر باشد.

این داور بین المللی قرآن ادامه داد: علاوه بر این نیز برگزاری جلسات آموزشی ویژه اساتید می‌تواند در راستای آسیب‌شناسی جلسات قرآن مؤثر باشد، زیرا در کنار برگزاری کارگاه‌های آموزشی، تبادل اطلاعات بین اساتید در رفع موانع و مشکلات صورت می‌گیرد، لذا ضرورت دارد که این جلسات برای اساتید برگزار شود.

وی در مورد رنگ‌باختگی حضور مستمعان در جلسات قرآنی اظهار کرد: متأسفانه حضور مستمعان جلسات قرآنی مشهد در دوران کنونی نسبت به دهه‌های گذشته افت کرده که یک دلیل آن وجود ابزار سرگرم‌کننده از جمله اینترنت، تلویزیون و ... است که این امر باعث شده افراد کمتر در جلسات حضور یابند و این اتفاق از موارد منفی است.

حسنی ادامه داد: با توجه به وضعیت فعلی چشم‌اندازی که از رشد جلسات قرآنی می‌بینم امیدوار‌کننده نیست، مگر اینکه جذابیت جلسات بالا رود و مخاطب‌شناسی در مسیر جذب جوانان و نوجوانان صورت گیرد.

ضرورت بازگشت شوق حضور در جلسات قرآنی

این حافظ بین‌المللی قرآن بیان کرد: جلسات قرآن باید جلوه داشته و از تازگی برخوردار باشند تا مانند ۳۰ سال پیش که جوانان و نوجوانان با شوق از هر طرف شهر برای حضور در جلسات قرآن به حسینیه خیاط‌ها و مسجد کرامت می‌آمدند امروز نیز با همان شوق در جلسات حضور یابند، لذا باید این شوق بازگردد که در حال حاضر جوانان نسبت به حضور در جلسات قرآن شوقی نشان نمی‌دهند و این موضوع نسبت به سابق کم‌رونق شده است.

وی در پایان گفت: باید آسیب‌شناسی صورت گیرد تا مانند سابق، جلسات قرآن جذابیت خود را به‌دست آورند و به‌ویژه برای نسل جوان ترفندهای آموزشی و شگردهای جذاب به‌کار رود که این موضوع باید توسط اساتیدی که اهل فن هستند و در امور آموزشی تجربه دارند صورت گیرد، لذا در این راستا باید با ایده‌پردازی بستر مناسبی برای رونق جلسات قرآن فراهم شود.

رأي المشارکین

قل رأیک حولنا